Nahrávky přes gramofon

Protože už máme předzesilovač, chtěl jsem vyzkoušet, jestli bude fungovat také nahrávání. No, funguje. Limitováno samozřejmě nahrávacím zařízením – tedy mým ntb :)

A napadlo mě zkusit srovnat gramofon -> flac a mp3 proti mp3 z cd, kterou jsem našel.Nahrával jsem jednu desku Wabiho Daňka (album Rosa na kolejích). To v mp3 nemám, ale můžete si to najít na youtube (to je tak něco jako mp3, ne?)

nahráváno z gramofonu do ntb pomocí programu cooledit (zkoušel jsem trial, příště už to bude pomocí free audacity), 44,1kHz a 16bit (nedělám si iluze, že by zvukovka zvukovka zvládla něco lepšího), následně zesíleno o 10dB (sneslo by to ještě trošku víc, myslím), dynamická rezerva je stále nějakých 10dB nad špičkami :)

Komprese do mp3 přes LAME, flac přes FLAC (překvapivě), nastavení cbr 128 a cbr 320, flac –best, GUI rozhraní multi-frontend. Žádné odstraňování lupání, šumu, prostě nic.

Wabi Daněk (Píseň co mě učil listopad) - mp3 128mp3 320flac

Marta Kubišová (Nechte zvony znít) – mp3 128 , mp3 320 , flac

a na konec jsem chtěl porovnat mp3 z cd a gramofonu tak jsem záznam z gramofonu zesílil „na špičky k nule“, takže odpovídají hlasitosti CD.

Marta Kubišová – mp3 128 , mp3 320 , flacmp3 z cd

Poznáte, se zavřenýma očima, co je co? a Poznáte rozdíl mezi mp3 128, 320 a flac?

Slyšíte v gramofonu ty sykavky? Čím to může být? je to už deska? nebo nějaká chyba v gramci? rezonující raménko, blbě nastavená přenoska?

kdyžtak mailněte výsledky ;)