Otázka k integrovaným zesilovačům

Přemýšlel jsem nedávno nad zesilovačem z integrovaného obvodu. Mám doma pár švábů nevalné kvality, které mají maximálně pár wattů výkonu. Protože mám i nějaké trafa, tak je do něčeho časem zapojím, i když nečekám žádnou kvalitu. Bude to čistě na procvičení. Ale zajímala by mě celkově otázka integrovaných zesilovačů.

Koukal jsem po různých hi-fi úletech a přemýšlel jsem, jestli mají tyto zesilovače nějaký význam. No, tak podle recenzí asi jo. Zatím jsem takový zesil neslyšel, tak nemůžu objektivně posoudit, i když se recenzenti rozplývají nad tím množstvím detailů, které na nahrávkách slyší.

Ale…

Pro mě je integrovaný obvod takový ten malý šváb. Koukal jsem se do různých e-shopů a nejdražší je za pár tisíc. Co montují konstruktéři ve vyšší hi-fi třídě jsem nezjistil (asi výrobní tajemství, nebo jsou to skutečně zakázkové záležitosti). Nikdo na netu takový zesil nerozmontoval a schéma zapojení nepopsal :) Asi si to nekupují lidé, kteří by měli potřebu se v té krabičce dál hrabat…

Dobře, montují tam na zakázku vyráběné integrované obvody, pořád jsou to ti mrňaví švábi. Asi ta velikost mě nějak odrazuje. Kdybych vedle sebe postavil takový integrovaný zesil za něco přes 100 000 (ať jsem konkrétní, tak třeba Bryston b-100 sst) a třeba McIntosh MC60, tak nějak podvědomě bych šahal po tom McIntoshi. Nevím, co by hrálo lépe?

Otázka tedy zní – má cenu takový zesil za 100 000 (nebo dražší), který má v sobě nějakého švába? Nenašel bych k němu lepší ekvivalent v elektronkách? No dobrá, jsem zatížen na elektronky (někde jsem totiž četl, že jsou nejlepší), tak tedy nenašel by se nějaký tranzistorák? Neměla by být jeho velikost taky předností? Nebo je to přežitý názor a integrované zesilovače jsou lepší (nebo alespoň adekvátní)?

Abych se integrovaných zesilů zastal, mi se líbí, že takový zesilovač je celkem jednoduché postavit. Nemusí se řešit složitější síťové trafo (jaké bývá u elektronkových zesilů) a neřeší se žádné výstupní trafo. Proto mě zajímá, jestli může hrát tak dobře, jako elektronka.