Jak se co nahrává…

Po delší odmlce (bylo málo času na psaní) konečně jeden článek (a další mám připraveny). Vzpomněl jsem si dnes na jednu oblíbenou skladbu zpěvačky Emiliany Torrini – Jungle Drum. Pustil jse si ji na youtube a přemýšlel jsem, co to poslouchám. Vadily mi efekty, které tam přidal zvukový mistr. Mezi doporučenými videi se objevily další verze skladby, různá živá vystoupení, ale se zvukem přímo od mixpultu, žádná fan-videa.

Hned na první dojem byly skladby mnohem lepší, Emilianin hlas zněl mnohem uveřitelněji, nástroje též. A já si kladu otázku… Proč?!? Kdo to tak chtěl?

Začneme (asi) oficiálním klipem

DR - 5

A nyní záznamy koncertů – hala, kotel

DR - 8

Další je z festivalu, open air, kotel, hodně se mi líbí rozjezd…

DR - 12

Zase jeden záznam koncertu ze studia, nebo malého klubu?

DR - 12

A nakonec záznam z festivalu? v Glastonbury

DR - 12

Myslím, že na otázku, kterou si kladu v úvodu, odpověď nedostanu, ale i tak jsou výše uvedené obrázky přínosné. Stejná písnička, čtyři verze a každá tolik jiná. Nelze asi říci, který ze záznamů je nejlepší, sto jazyků, sto chutí, mi se všechny záznamy v něčem líbí. Teda krom toho prvního, na kterém se mi zejména nelíbí ten efekt, který je na zpěvu (když pominu dynamiku). Ale je to jediný záznam, na kterém slyším (já) luskání prsty, které je vidět na všech živácích, ale kde je asi moc daleko od mikrofonu (pro můj aparát a mé uši).