Stava zesilovače s ECL86

Ne, že bych neměl rozdělané (nedodělané) jiné věci (například dokončení krabice zesilovače a gramofonu), ale ty momentálně stojí proto, že jsem se zasekl a nevím jak dál (nemám materiál a nevím, jak požadované části vyrobit). Tak jsem se v rámci studia pustil do zesilovače s elektronkou ECL86.Původně jsem začal s obkreslováním schémata Tesla Capella. Udělal jsem i desku (se kterou mi pomohli na audioweb.cz), ale výsledek nebyl dobrý, možná jsem někde udělal chybu, nebo jsem špatně rozmístil součástky, ale celé to hodně brumělo a asi i kmitalo.

Schéma podle Tesla Capella.

Deska.

Zapojení v reálu.

Pak jsem na radu zkušenějších upravil obvod a udělal ho co nejjednodušší. Méně součástek tam už asi být ani nemůže. Inspiroval jsem se na webu zdezde. Nové zapojení už jsem nestavěl na desce, ale vytvořil něco jako univerzální desku a součástky poskládal do hnízda přímo na patici. Protože součástek znatelně ubylo, pořád je zapojení poměrně přehledné :)

Schéma základního zapojení.

Pohled na stranu součástek.

Celkové zapojení.

Zesilovač hraje velmi potichu (možná už je elektronka hodně stará), ale je absolutně tichý, žádný brum, žádný šum. Trafo z rádia Opereta má na sekundáru po usměrnění a filtraci napětí 340V, což je o 100V více než udává jeho technická dokumentace a o 40V více, než je macimální anodové napětí ECL 86. Takže budu muset doplnit srážecí odpory. Pokud jinak bude zapojení fungovat a bude hrát slušně i na velké bedně, mám připraveny součástky na stereo verzi. Neuvažuji o tom jako o opravdickém zesilovači, beru to jako studijní a testovací projekt. Na tyto účely (a vzhledem k pořizovacím nákladům na projekt v řádu desítek korun) je to podle mě vyhovující.