Gramofonový předzesilovač

Protože s teslou z710 neplánujeme posluchat věčně, ikdyž určitě ve vzpomínkách zůstane (znáte to, bylo to poprvé…) a přesune se nejspíše na chalupu, je nutno vyřešit gramofonový předzesilovač. V přijatelné cenové kategorii cca do 5000 už je z čeho vybírat, nicméně pro potěchu ducha jsem tíhnul k něčemu DIY. A našel jsem!Tak můj největší favorit je Pearl Phono II (www.passdiy.com) a hned na druhém místě je český Actidamp mk IV. Oba jsou tranzistorové a zatím si na ně tak úplně netroufám. Navíc Pearl Phono používá zahraniční mosfety, které se u nás nedají sehnat za rozumnou cenu… Naštěstí jsem objevil ještě jeden zajímavý projekt, Bugle (http://www.hagtech.com/bugle.html). Jednoduché schéma, tři dvoukanálové OPA 2130, pár součástek kolem a součástí je návrh pěkného napájení.

S využitím nějakých domácích zásob bych nechtěl přesáhnout částku 2000, což je cena nového levnějšího phono předzesilovače z obchodu, které jsou většinou jen s jednoduchým adaptérem. Kvalita bude doufám minimálně srovnatelná :) DIY projekt má navíc to „udělej si sám“ kouzlo…

Já jsem se rozhodl pro oddělenou konstrukci, kdy bude zdroj a předzesilovač zvlášť a propojeny budou poctivým kabelem (vše stíněné). Krabička s předzesilovačem bude navržena tak, aby se dala umístit co nejblíže gramofonu a vstupem budou místo RCA konektorů pouze vývody pro přímé propojení s drátky z přenosky. V podstatě bude výsledkem NZC470.