Pár švábů

Nedávno jsem chtěl konečně dokončit sluchátkové šumítko z dvou paralelních tda2822 (myslím), leč se nepodařilo a lehký kouř naznačil, že jsem někde udělal chybu. Možná to bylo zrcadlové osazení pinů (navrhnul jsem desku, nasadil součástky a pak ji otočil a tím pádem jsem švába osadil opačně, možná to, že jsem dal nestabilizované napětí cca. 16V. Poučen z úvodního nezdaru (jednalo se o prvotinu, na které jsem se seznamoval s leptáním DPS) jsem se o to radostněji vrhnul na další projekt – tea2025b. Ze starého modemu jsem vzal stabilizátor napětí +5V, trafo a nějakou tu filtraci (celkem přes 5000uF) a osadil to všechno dle schéma od výrobce na novou desku. Myslím, že druhá DPS už vypadala trochu lépe.

Jako zesilovač jsem použil zmíněný tea2025b, který jsem zase vytáhnul z počítačových bedýnek. Má to být jen takové chrastítko na učení, cena projektu se má limitně blížit nule… Mrknul jsem na schéma doporučené výrobcem a pak jsem marně hledal součástky příslušných hodnot v zapojení, v jakém to bylo v bedničkách. Myslím, že odpovídaly jen čtyři 100uF kondíky.

Mrknul jsem do šuplíkových zásob a nalezl tam kondíky podobných hodnot. Poté jsem našel na netu maximalistické řešení (zde). Protože jsem měl v zásobě různé kousky a stejně nevím co jiného s nimi, dal jsem tam ty „nejlepší“ kousky co jsem našel. Výsledná DPS je jen o trochu větší než originál, ale na tom byly ještě potenciometry, tlačítko i usměrnění a filtrace napájení (to mám já v oddělené krabici).

V sobotu jsem to zkompletoval a otestoval a… hrajeeeee :) Měl jsem to jenom na testovacím reproduktoru, takže kvalitu nedovedu posoudit, nicméně nic nešumělo, nebrumilo. Při vyšší úrovni hlasitosti to začalo silně zkreslovat. Ještě jsem to neměl na osciloskopu. Musím na to vymyslet nějaké pěkné krabičky…