Dynamika v televizi

Na základě předchozího článku jsem udělal ještě jedno měření, tentokrát televize. Dopředu jsem čekal tento výsledek, takže mě vůbec nepřekvapil. Dokonce jsem čekal, že to bude ještě horší. Tím ale nechci říct, že to, jak to je teď, je v pořádku!Znáte to, díváte se na televizi, je konec pořadu a začne reklamní znělka a vám málem prasknou bubínky. Nejlepší je tato situace po desáté hodině večer. Rozhodl jsem se ze zvědavosti změřit o kolik hlasitěji jsou znělky upraveny. A prográmek na měření dynamiky nahrávek je k tomu perfektní, velmi jednoduchý a dává srozumitelné výsledky.

Měřil jsem programy České televize, Primu, Novu a Barrandov, které lze naladit na dvb-t kartu. Oddělil jsem zvukový kanál a v programu Audacity jsem uložil snímek signálu. Dynamiku jsem měřil přes plugin do programu foobar2000.

Všímejte si zejména hodnoty RMS a špiček. Celková dynamika myslím není pro toto měření klíčová.

ct1_01

ČT 1 - vlevo pořad, vpravo reklamní blok

ct1_02

ČT 1 - vlevo zprávy, vpravo upoutávky

ct24_01

ČT 24 - vlevo upoutávky, vpravo znělka pořadu

ct24_02

ČT 24 - vlevo zprávy, vpravo pořad

barrandov

Barrandov - vlevo pořad, vpravo reklamní blok

nova

Nova - vlevo pořad, uprostřed reklamní blok, vpravo zprávy

Prima COOL - vlevo program, vpravo reklamní blok

Z výsledků nechť si každý udělá závěr sám. Rozdíl RMS mezi reklamním blokem a pořadem jsou obrovské (až 9 dB). Podle mě by reklamní blok měl mít RMS o 2 dB menší než 5 minut předcházejícího pořadu. Ale něčeho takového se asi nedočkáme.