Nový (integrovaný) zesilovač

Tesla z710 začala zlobit, k otravnému šumu se přidalo ještě občasné praskání z jednoho nebo druhého kanálu. Prostě sem tam. Rozhodli jsme se teda, že to chce něco jiného.

Protože je to otázka stále provizorního stavu (finální kousek bude elektronkový a na to si netroufám), mrknul jsem okem na bazary. Sem tam by se asi našel použitelný kousek, ale většinou stál trošku více, než bych chtěl (opravdu levně). Rozhodl jsem se, že v této cenové kategorii (do cca 1000-1500) nelze čekat zázraky, a že zkusím něco postavit. Původní volba padla na integrovaný obvod LM3886 v zapojení podle LaMa mk2. Když jsem autorovi napsal email s pár dotazy, zejména ohledně napájení a potřebného výkonu, doporučil mi jednodušší a méně výkonný integrovaný obvod LM1875.

LaMa Mk2 (resp. LM3886) má výkon přes 60W, což je pro naše citlivé bedny dost přehnané. LM1875 má „jen“ 20W, i to je pro naše bedny stéle dost velká rezerva. Zavítal jsem na stránky audiowebu a našel millanovu desku pro lm1875, v zapojení prakticky podle datasheetu, s drobnými úpravami (spíše doplňky).

Jenže toto je jen koncový zesilovač, je potřeba před nějk zařadit nějakou „řídící jednotku“, v našem případě jen přepínač vstupů a ovládání hlasitosti. Velmi se mi líbí DISPRE od pana Macury, ale to by přesahovalo náš rozpočet. našel jsem celkem jednoduché schéma předzesilovače s operačními zesilovači opa2134. Tyto zesilovače znám, máme je v gramofonovém phono předzesilovači a jsou fajn, tak jsem se rozhodl dát jim důvěru i v předzesilovači. Schéma je podle Roda Elliotta (project 88). Vyřadil jsem pouze ovládání balance.

Při hledání designu krabice jsem se chtěl inspirovat starými zesilovači, zejména těmi, kterým na čelním panelu dominují VU metry. Například tento SONY. Nicméně nejvíce vintage mi přijde tento kousek z dílny Fisher (model 500 c). Místo stupnice rádia zabuduji vu metry, nebude tam sice tolik kolíků, ale základní myšlenku se budu snažit zachovat. Zejména mě oslovuje dřevěná krabice a prolis čelního panelu.

krabice zesilovače Fisher

Schéma pro řídíci jednotku VU metrů jsem objevil v Austrálii u JLM audio, věřím, že bude funkční (jinak je zapojím pouze pomocí odporu a kondíku), klíčové je, aby se to „nějak“ hýbalo, jde pouze o vizuální vjem.

Součástky jsou objednány, doufám a věřím, že se dílo podaří.