Další článek audio sestavy

Tak jsme včera získali gramec. Tesla NC 470. Večer prošel základní kontrolou a mechanicky se jeví v pořádku. Dneska by Alča měla koupit přenosku (jenom Audio Technica 91), tak se těším, až ho naladíme a vyzkoušíme, že fakt hraje. Pak vybereme vhodnější přenosku.Sehnali jsme ho z druhé ruky, z netu, za necelých 700 včetně poštovného. Nějakou dobu už ceny podobných gramců sleduji a myslím, že jsme ho získali celkem levně, běžně se cena pohybuje i přes 1000, což už bych za něj dal nerad (to by musela být nc440). Gramec je v perfektním stavu. Horní plexi je sice poškrabané, ale to je jediná vada. Jinak je udržovaný, čistý, nezaprášený, žádné oděrky. Mám dojem, že chybí olej ve vaničce, která má absorbovat rezonance raménka, ale před doplněním nejdříve musím zjistit, jaký olej je vhodný. Z rc autíčka mám v zásobě několik typů olejů do tlumičů. Při prvním spuštění chvilku vrzal talíř, ale pak přestal. Ještě zkontroluji, co by to mohlo být.

Provizorně bude mít přenosku AT91. Časem vybereme nějakou lepší. Nejradši bych si pár přenosek poslechl a pak jednu vybral, ale takhle se mi nechce dávat peníze za něco, co třeba nebude úplně ideálně sedět. Bohužel moc známých gramofon nemá… Nebo aby měl alespoň kompatibilní přenosku.

Gramofonová část se tedy začíná rýsovat. Tesla NC470 splňuje naše požadavky: belt-drive, plně nastavitelný. Základní odrazový můstek pro modifikace. Už jsem včera pročítal diskuze s možnými úpravami nc470ky, ale zatím se mi nelíbí vycpávat tělo plastelínou. To spíše vyrobím dřevěné (překližka) tělo, aby gramofon více zapadal do pokoje. Náročnější úpravy, jako výměna talíře, jsou podle mě zbytečné a je jednodušší podívat se po jiném modelu, resp. už pak z toho je úplně jiný gramofon, v podstatě vlastní konstrukce… Tím se ale dostávám spíše k záměru postavit si vlastní gramofon, který se mě stále drží. NC470kou jsem získal gramec na magnetodynamickou přenosku v slušném poměru výkon/cena na přehrávání starých desek. Už nebudeme desky rýt piezo. přenoskou a můžu v klidu vymýšlet vlastní gramec :)