Kam s ním

Včera večer jsme zapojili nový gramofon NC470. Ať už hraje jakkoliv, je tedy jisté, že nyní máme jeden gramofon navíc…Oproti gramofonu NZC130 hraje úplně jinak. Nemyslím tím, že bych hned chtěl audiofilsky rozeznávat ty detaily ve zvuku (beztak jsou na starých deskách vybroušené, nedělám si iluze, že tam ještě něco je), spíše jde o celkově vyrovnanější podání.

Přikládám to jednak jinému typu přenosky (nzc130 má piezoeletrickou a nc470 magnetodynamickou) a jednak nemožností jakkoliv gramofon nzc130 seřídit. NZC130 vůbec nehraje basovou složku (ikdyž je zcela posílena). Také hraje každý kanál jinak hlasitě. Nevím, jestli to je v seřízení přenosky, nebo v zesilovači. V NZC130 byl zapojen jen předzesilovač (kvůli korekcím pro piezo. přenosku, které z710 nemá), takže myslím, že měl hrát „správně“.

NC470  hraje celé pásmo vyrovnaněji a prostorová orientace je také lepší. Motorek jde trochu slyšet, ale to byl i v gramofonu NZC130, kde navíc rušila i samotná přenoska, která dokázala slyšitelně hrát i bez zesilovače. V hudbě přibyla basa, bubny zní úplně jinak a mužský hlas je také sytější. Oproti NZC130, která hrála výrazně víc středů a výšek je teď střední a vyšší pásmo trochu tlumenější.

Po poslechu první desky bylo rozhodnuto, že gramofon zaujme místo svého předchůdce. A nyní ta nerudovská otázka: kam s ním? Rozhodně starý gramofon nechci vyhodit, ale na nějaké slušnější hraní to také není. A aby jen tak lapal prach někde na poličce nebo ve skříni, to je zase zbytečné. Alča ho taky určitě nebude chtít nechat někde na poličce, aby nám zabíral místo. Ostatně ani já.

Nejradši bych jej umístil do retropokoje, ale nevím, jestli můj návrh projde :) Každopádně bych s ním chtěl udělat několik pokusů. Nejprve určitě oživit koncový zesilovač, kde je špatný jeden kanál. Poté zjistit, k čemu jsou v raménku ty čtyři kolíky, které přesně odpovídají čtyřkolíku magnetodynamické přenosky. Ale jsou dost hluboko v hlavě raménka. Tak přemýšlím, jestli by se nedalo raménko předělat, doplnit alespoň o vyvážení a do předzesilovače potom přidat část pro magnetodynamickou přenosku. Nemusí (ani nebude) to být žádný zázrak, ale aby to trochu hrálo. A pak může hrát v retropokoji (pokud se bude líbit) a nebudeme muset mít strach o desky poškrabané piezo. přenoskou.