(staro) Nový gramofon

Vzhledově sice nový, jinak ale poměrně starý gramofon, většina součástek bude mít odhadem 20 roků…Základem je náš starší gramofon nc470, z toho jsem převzal odpružené subšasi. Přidal jsem pružné zavěšení motoru (ten je též původní,  z nc470), po vzoru dnešních gramofonů pro-ject. Raménko jsem sehnal z nc500 – tedy rovné P1102.

Na subšasi jsem vytvořil adaptér pro připojení jiného raménka. Montážní vzdálenost (osa talíře, osa raménka) jsem určil podle nc580 (má stejně dlouhé raménko) na 200mm. Pod subšasi jsem připevnil předzesilovač Bugle (Hagtech). Stříbrné kablíky VDH jsem protáhnul novým raménkem a připájel přímo na předzesilovač. Z gramofonu tedy vystupuje již zesílený (cca 0,4-0,5V) signál. Spínání jsem umístil na levou stranu, aby se silové kabely (220V) držely co nejdále od přenosky.

Celé odpružené subšasi jsem umístil na dřevotřískovou desku a udělal jsem také dřevotřískový sokl. Ten jsem odýhoval na americký ořech. Nožky jsou výškově stavitelné, takže gramofon lze přesně vyrovnat. Celý gramofon je zase o něco těžší než byl, přece jen je o něco větší a obsahuje více materiálu, ale další zvyšování váhy je asi zbytečné, subšasi je na svém limitu (těžší talíř už neunese) a zbytek dostatečně těký a tuhý, žádné rezonance jsem nikde nezaznamenal (vše klíčové je navíc uloženo pružně).

Celá konstrukce je navržena tak, aby šel dřevěný sokl sundat, takže zůstane spodní deska se subšasim a raménkem pro případný servis. Proto je nejen designovým prvkem kovový pásek na horní desce. Ten má jednak narušit základní strohost varů a jednak má praktický účel – po jeho odšroubování se objeví „servisní“ otvor pro přístup k předzesilovači a přes tento otvor se snadno protáhne raménko při zvedání celého soklu.

Dost řečí a pár obrázků:

Pohled na zadní panel, napájení a výstup předzesilovače.


Pohled zepředu.


A už se točí

I takto tedy může při troše snahy vypadat Tesla NC470. Měli bychom ji možná přejmenovat na NZC970 (470+500 + Z).
Jo a celá tahle sranda vyšla dohromady zhruba na 4800 (a to jen proto, že 1500 stály stříbrné kablíky VDH, bez nich je to 3300). Nezapomínejme ovšem, že se nejedná pouze o gramofon, ale také o předzesilovač :)