Sluchátkový zesilovač podle diyaudioprojects

Dalo by se asi říci konečně, už bylo na čase! Součástky jsem objednával tuším v červnu, ale tak nějak jsem se k tomu dostal až v poslední době. Přes půl roku jsem měl otevřené stránky diyaudioprojects, konkrétně projekt NP-100v12 – sluchátkový zesilovač s dvojitou triodou ecc82 (12au7) a irf510 a lm317.K nápadu postavit tenhle zesilovač jsem přišel při plánování stavby kytarového komba – objednával jsem tehdy elektronky a říkal jsem si, že vezmu jednu navíc a když bude čas, postavím z nich tento projekt.

Jediný rozdíl proti projektu je v tom, že je postavený na univerzální desce. Jinak je přesně dodržen :) Jo a bylo potřeba použít větší hodnoty trimmru – 50k nestačilo. Jeden kanál se mi nastavit podařilo, na druhém kanálu jsem se dostal na cca 6,5V poté, co jsem předřadil ještě dva 22k odpory. Předpokládám tedy, že souběh kanálů nebude stoprocentní. Budu pravděpodobně ještě ladit, než na to vyrobím krabičku… Napájím to vyřazenou baterkou z UPS – taková, která už nezvládá proudové zatížení nutné v UPS, ale přitom má ještě slušnou kapacitu a 400mA dodává bez problémů (už asi tři hodiny).

Zvukově je slyšet velký rozdíl. Zejména v dynamice. Dokáže sluchátka vybudit. Sluchátka neřvou, prostě hrají. Mnohem lépe než z integrované zvukové karty. Testováno na koss ur18 a akg k701. Zejména ty druhé jmenované hrají mnohem lépe. Zní to otřepaně, ale při poslechu z počítače je zvuk dejme tomu detailní, pěkný. Při poslechu přes zesilovač se přidá obrovská dynamika a zlepší se detail.Také lze mnohem lépe poznat mp3 formát.

Zabarvení elektronky neumím posoudit, ale určitě tam je. Nicméně nemám s čím porovnávat.Rozhodně zatím převládají pozitivní dojmy. Stojí za vyzkoušení :)

Pohled z jedné strany.

Pohled z druhé strany.

Malé hnízdo zespodu desky.